YOUTH PLACEMAKING BALKANS

Proiectul „YOUTH PLACEMAKING BALKANS”, cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus + KA220-YOU – Cooperation partnerships in youth, și-a propus să integreze eficient câteva dintre nevoile importante ale tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani, din 6 țări balcanice:  dorința de a-și amenaja un loc care să-i reprezinte, dorința de recreere alături de prieteni și dorința de a fi utili celor din jur. Efortul depus în satisfacerea acestor nevoi prin imaginarea și realizarea unor spații în comunitate, va conduce inevitabil și la dezvoltarea unor abilități de viață esențiale tinerilor adulți în societatea contemporană.

Astfel, acest proiect este o continuare a altor parteneriate anterioare cu topic Placemaking în care tinerii devin cetățeni activi, reușind să amenajeze spații vii, de care se bucură membrii comunității. Amenajarea acestor spații nu doar îi transformă pe tineri în cetățeni activi, dar le oferă și un plus de cunoștințe, abilități crescute legate de amenajarea unor spații, precum și competențe de aprenoriat social, prin sprijinirea de schimburi culturale și creșterea identității regionale alături de tinerii din țările partenere.

Pentru a crea spații active pentru recreere (Placemaking for Active Recreation -PARK), este necesară parcurgerea a patru etape pricipale ce-i au ca actori principali pe tinerii cu vârste între 16 și 26 de ani, ce pot fi sumarizate astfel, în metodologia proiectului: 1. Fii în contact și înțelege! (cunoașterea specificului/nevoilor comunității); 2. Implică-te! (discuții/dezbateri cu membrii comunității despre provocările și planurile pe care le presupune realizarea unor astfel de spații), Acționează! (intervenția fizică asupra spațiului căruia I se va da nouă viață) și Sărbătorește! (organizarea în noul spațiu de evenimente ce vor conduce la creșterea sentimentului de identitate a comunității).

Proiectul este coordonat de BGBeactive Bulgaria și-I are ca Parteneri de proiect pe Asociația Județeană Sportul pentru Toți Suceava, STIPO Grecia, ASOCIJACIJA SPORT ZA SVE SRBIJE Serbia, Sport Social Solutions Macedonia și Istarska Sportska Akademija Croația.

Mai multe informații puteți obține la website https://ypb.placemakingconnected.com/

Documente descărcabile: Anexa 1 – Chestionar bune practici  ||  Anunț – Colectare bune practici  ||  YOUTH – Prelucrarea datelor

 

Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană și nici EACEA nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.