DUSE – Counteracting diabetes using interdisciplinary educative programs

Diabetul zaharat de tip 2 este una dintre cele mai răspândite boli netransmisibile la nivel mondial, legată de unii factori de risc nemodificabili, cum ar fi vârsta sau factorii genetici, dar și asociată cu mai mulți factori de risc modificabili, cum ar fi excesul de greutate, obezitatea, alimentația nesănătoasă și inactivitatea fizică. Astfel, diabetul de tip 2 este o boală dependentă de stilul de viață care se bazează pe obiceiuri și comportamente care pot fi controlate și modificate.

Scopul proiectului DUSE este de a dezvolta și promova noi protocoale educaționale pentru copii și adolescenți pentru a crește nivelul de conștientizare cu privire la menținerea unui bun stil de viață pentru a contracara apariția diabetului. Astfel, DUSE își propune să acționeze asupra tinerelor generații, atât tineri cu risc ridicat, cât și tineri cu risc scăzut, făcându-i capabili să încorporeze obiceiuri bune și practicarea constantă a activității fizice activității fizice în rutina lor zilnică. Stabilirea comportamentelor sănătoase în timpul copilăriei este mai ușoară și mai eficientă decât încercarea de a schimba comportamente nesănătoase la vârsta adultă. Pe lângă protocoalele educative, DUSE va implica utilizarea tehnologiei aplicațiilor mobile bazate pe principiul jocurilor serioase în vederea implicării și îmbogățirii experienței tinerilor în obiectivele proiectului. Abordarea pentru copii include dezvoltarea unei aplicații mobile, o lume virtuală gamificată cu interacțiune la prima/ a treia persoană care vizează transferul de cunoștințe și motivarea în dezvoltarea unor obiceiuri sănătoase. Abordarea pentru adolescenți va prevedea utilizarea tehnologiei MIT App Inventor.

Proiectul DUSE este coordonat de Universitatea UNIBO – ALMA MATER STUDIORUM – UNIVERSITA DI BOLOGNA Italia având ca Parteneri Universitatea DIMOKRITIO PANEPISTIMIO THRAKIS Grecia, ASOCIATIA JUDETEANA SPORTUL PENTRU TOTI SUCEAVA Romania, CHARITABLE FUND LEAGUE OF TOLERANCE Ucraina și IRCCS AZIENDA OSPEDALIERO- UNIVERSITARIA DI BOLOGNA Italia fiind co-finanțat de Uniunea Europeană prin EU4Health programme 2021-2027 – a vision for a healthier European Union.

Pentru mai multe informații puteți accesa website: https://site.unibo.it/duse/en

Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană și nici EACEA nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.