CUPA INTERETNICĂ BUCOVINA, ediția a XII-a 2015

În perioada 01-03 mai 2015 a avut loc în Municipiul Suceava a XII-a ediție a Cupei Interetnice Bucovina. Gândită inițial ca o activitate a minorităților etnice de la nivelul județului Suceava aceasta s-a extins de-a lungul anilor și către minorități etnice din țară sau invitați din străinătate. Anul acesta participanții au face parte din rândul minorităților etnice din Bucovina (ucrainieni, poloni, germani, romi, rusi-lipoveni, armeni, italieni, evrei, maghiari), invitați ai comunităților etnice armene și italiene din Iași, ai maghiarilor din Toplița, ai turco-tătarilor musulmani din Constanța dar și invitații de acum tradiționali din Cernăuți Ucraina (membrii ai administrației Regionale Cernăuți) și Republica Moldova (Grupul de Inițiativă al Românilor din Basarabia). Alături de delegația din Iași s-au aflat și 3 cetățeni din Republica Armenia.

    Programul manifestărilor sportive a început oficial sâmbătă la ora 10.00 la Balonul Universității Ștefan cel Mare Suceava. După deschiderea festivă băieții s-au  întrecut într-un turneu de fotbal iar fetele s-au  confruntat  în sala de atletism a Clubului Sportiv Municipal Suceava la kin-ball, badminton, tir cu arcul , boccia, tenis de masă și activități de fitness-aerobic. Activitățile sportive s-au  încheiat după amiază cât le-au  lua locul cele culturale. Începând cu ora 18.00 echipele participante au schimbat echipamentul sportiv cu costumele tradiționale și și-au etalat măiestria pentru a prezenta spectatorilor moștenirea culturală. Astfel, au fost  aduse în scenă costume, dansuri, cântece și poezii ale minorităților etnice invitate. Duminică de dimineață începând cu ora 09.00 participanții  au dat piept cu noi provocări sportive și distractive. Ei și-au etalat curajul în abordarea panourilor  de cățărare și escaladă sau s-au  amuzat cu jocuri dinamice.

Toate aceste manifestări au fost posibile datorită sprijinului oferit de Primăria Municipiului Suceava și al Consiliului Local al Municipiului Suceava și al Federației Române Sportul pentru Toți. Organizatorul local al manifestărilor  a fost  Asociația Județeană Sportul pentru Toți cu ajutorul partenerilor: Clubul Sportiv Municipal Suceava și Universitatea Ștefan cel Mare Suceava.