CUPA INTERETNICĂ BUCOVINA, ediția a XI-a

Activitatea s-a desfasurat in perioada 02-04.05.2014 la Suceava si a avut sustinerea financiara a Primăriei Municipiului Suceava, a Consiliului Local Suceava si a Federatiei Romane Sportul pentru Toti.

Organizatia care a implementat la nivel local evenimentul este Asociatia Judeteana Sportul pentru Toti Suceava. Partenerii evenimentului au fost DJST Suceava, CSM Suceava si Universitatea Suceava.

CUPA INTERETNICĂ BUCOVINA, ediția a XI-a

Manifestarile au inceput vineri 02.05.2014 la sala de sport a LPS Suceava unde de la ora 19.00 a avut loc un meci de fotbal intre Administratia Suceava si cea a Regiunii Cernauti. La ea au participat activ personalitati ale administratiei locale si judetene: domnii Consilieri locali Cornel Grosar,Barba Niculai, Aramescu Adrian, dl.Prefect Florin Sinescu,dl.Presedinte al Consiliului Judetean Suceava, Catalin Nechifor, dar si cadre didactice de la LPS Suceava. Traditionalul meci de fotbal intre cele doua unitati administrative s-a incheiat nedecis dupa cele 60 minute de joc, 4-4, si 2-2 dupa prelungiri. Toti participantii au fost premiati de catre organizatori cu diplome si medalii. Urmatoarea partida se va desfasura la Cernauti in toamna acestui an.
Sambata, 03.05.2014 a avut loc deschiderea oficiala a celei de a XI-a editie a Cupei Interetnice Bucovina. Aceasta a avut loc la terenul de fotbal a USV in prezenta domnilor Cornel Grosar, Consilier Local, Nelu Todireanu, Presedintele Fundatiei ANA, Vasyl Boiechko, Consul General al Consulatului General al Ucrainei la Suceava si Mihai Androhovici,Vicepresedinte al Federatiei Romane Sportul pentru Toti. La startul activitatilor s-au aliniat 12 organizatii si comunitati etnice din judetul Suceava, din tara si strainatate. Acestea au reprezentat minoritati al etniilor din Romania: ucraineana, polona, germana, a rusilor-lipoveni, rroma, italiana, evreiasca, maghiara, armeana si tatara. Din afara tarii ne-au onorat cu prezenta participanti din Armenia, Ucraina si Republica Moldova.

Activitatile sportive s-au derulat pe durata a doua zile si au constat in fotbal- baieti, kin-ball -fete si mixt- tenis de masa, tir cu arcul, badminton si boccia.
Competitia de fotbal a fost extrem de disputata. Ea a fost castigata de GIRB-Grupul de Initiativa a Romanilor din Basarabia. Aceasta a jucat finala mare cu Uniunea Polonezilor din Romania. In finala mica, jocul a fost castigat de catre Administratia Regiunii Cernauti care a invins Uniunea Ucrainienilor din Romania, filiala Suceava. Un rol important in derularea activitatilor sportive l-a avut echipa de voluntari ai AJSPT Suceava.

Activitatile culturale s-au derulat sambata seara si au constat in cantece, dansuri si poezii ale minoritatilor etnice. Seara a fost plina de culoare, ritm si bucurie imprimate de formatiile participante la eveniment. Ca element de noutate s-au remarcat in acest an Comunitatea Armeana de la Iasi, care au avut in componenta si invitati din Armenia dar si Comunitatea Tatarasca de la Kogalniceanu, Constanta.

La finalul celei de a XI-a editie a Cupei Interenice Bucovina, toti participantii au fost premiati de catre organizatori cu materiale sportive. Sentimentul general cu care au plecat acesti tineri a fost ca Bucovina reprezinta un bun model de convietuire interetnica iar sportul pentru toti poate fi o cale de comunicare eficienta.

https://www.youtube.com/watch?v=TwWjEGfVNzU