Cupa Interetnică Bucovina 2017

În perioada 26-27 mai 2017  a avut loc în Municipiul Suceava a XVI-a ediție a Cupei Interetnice Bucovina. Gândită inițial ca o activitate a minorităților etnice de la nivelul județului Suceava aceasta s-a extins de-a lungul anilor și către minorități etnice din țară sau invitați din străinătate.

Anul acesta participanții au făcut parte din rândul minorităților etnice din Bucovina (ucraineni – Bălcăuți , poloni – Soloneț, romi – Gulea, ruși-lipoveni – Fălticeni, italieni – Suceava), dar și invitați de acum tradiționali din Cernăuți Ucraina (membrii ai administrației Regionale Cernăuți) și Republica Moldova (elevi și studenți, Grupul de Inițiativă al Românilor din Basarabia).

Programul manifestărilor sportive a început vineri seara la ora 18.00 în sala LPS Suceava unde a avut loc un meci de fotbal între membrii ai Administrației județului Suceava și cei ai Regiunii Cernăuți, Ucraina.

Sâmbătă la ora 10.00 la terenurile LPS Suceava s-a dat startul competițiilor pentru minoritățile etnice. După deschiderea festivă băieții s-au întrecut într-un turneu de fotbal iar fetele s-au confruntat în sala de jocuri a Liceului cu Program Sportiv Suceava la kin-ball, badminton, tir cu arcul, tir sportiv și activități de fitness-aerobic. Activitățile sportive s-au încheiat după amiază cât le-a fost luat locul de cele culturale. Începând cu ora 17.00 echipele participante au schimbat echipamentul sportiv cu costumele tradiționale și și-au etalat măiestria pentru a prezenta spectatorilor moștenirea culturală. Astfel, au fi aduse în scenă costume, dansuri, cântece și poezii ale minorităților etnice invitate. Programul artistic s-a desfășurat în Sala Club a LPS Suceava.

Toate aceste manifestări au posibile datorită sprijinului oferit de Federația Română Sportul pentru Toți. Organizatorul local al manifestărilor a fost Asociația Județeană Sportul pentru Toți Suceava cu ajutorul partenerilor: Fundația ANA, Asociația Juventus, Liceul cu Program Sportiv Suceava, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Suceava.

Evenimentul a stat sub egida MOVE Week 2017 patronat de ISCA Danemarca.